Määräaikaiskatsastus on ajoneuvolle määräajoin tehtävä katsastus, jossa tarkastetaan ajoneuvon kunto ja rekisteriin merkityt tiedot. Lisäksi määräaikaiskatsastuksessa valvotaan ajoneuvoon kohdistuvien verojen ja maksujen suorittamista. On tärkeää, että auto katsastetaan säännöllisesti, jotta se on turvallinen ja toimii kunnolla.

Määräaikais­katsastus suoritettava määräajoin

Yksityiskäytössä olevan henkilö- tai pakettiauton ensimmäinen määräaikaiskatsatus on suoritettava viimeistään neljän vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Tämän jälkeen katsastus on suoritettava joka toinen vuosi kymmenenteen ikävuoteen asti, jonka jälkeen määräaikaiskatsastus tulee tehdä vuosittain. Pakollinen katsastusajankohta määräytyy ensisijaisesti edellisen katsastusajankohdan mukaan.

Katsastuksen voi kuitenkin suorittaa koska tahansa haluamanaan ajankohtana. Tarkempaa tietoa eri ajoneuvoluokkien katsastusajan määräytymisestä löydät Traficomin sivulta.

CityKatsastus suorittaa autosi määräaikaiskatsastukset edullisesti

määräaikaiskatsastus

Määräaikais­katsastuksessa hylkääminen ja jälkitarkastus

Määräaikaiskatsastuksessa hylätty ajoneuvo on jälkitarkastettava millä tahansa katsastusasemalla kuukauden kuluessa katsastuksesta. Jälkitarkastuksessa tarkastetaan, että aiemmin havaitut viat on korjattu.

Käyttökielto ja ajokielto

Jos ajoneuvoa ei katsasteta ajallaan, on ajoneuvo automaattisesti käyttökiellossa. Käyttökielto poistuu, kun ajoneuvo on määräaikaiskatsastettu hyväksytysti. Myös ajoneuvon verojen ja vakuutuksen maksamattomuus aiheuttaa käyttökiellon. Nimensä mukaisesti käyttökiellossa olevaa ajoneuvoa ei saa käyttää liikenteessä.

Ajokielto määrätään ajoneuvolle, jossa on katsastuksessa havaittu vaaralliseksi luokiteltu vika. Yleisin tämänkaltainen vika on jarrujen toimimattomuus esimerkiksi nestevuodosta johtuen. Ajokieltoon määrättyä ajoneuvoa ei saa käyttää liikenteessä.

määräaikaiskatsastus

auton määräaikaiskatsastus

Liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon määräaikais­katsastus

Liikennekäytöstä poistettu ajoneuvo voidaan tuoda määräaikaiskatsastukseen varattuna aikana ilman, että se ensin otetaan takaisin liikennekäyttöön. Ajoneuvossa on oltava voimassa oleva liikennevakuutus sekä rekisteri- tai siirtokilvet kiinni.


Varaa aika määräaikais­katsastukseen

Valitse sinulle sopivin toimipiste ja varaa aika nopeaan ja edulliseen katsastukseen.

© 2024 CityKatsastus   |   Tietosuojalupaus Muuta evästeasetuksia
webDesign: Mekanismi